Založ si blog

Už aj Kirgizsko…

Po celonočnom čakaní na správy o rokovaní našej nastávajúcej vláde som sa dočkal aktivácie svojho blogu, a tak som sa rozhodol hneď využiť príležitosť. Chcel by som prvý článok venovať súčasnej neutešenej situácii v Kirgizsku. Hneď na úvod by som zrejme mal objasniť výber nadpisu. Dôvod je jednoduchý. Pred pár dňami som sa zhodou okolností prehrabával v starších článkoch, kde Kirgizsko bolo opisované ako svetlá výnimka v nestabilnej Strednej Ázii. Žiaľ, dnes to je už dávna história…

Pár riadkami by som sa chcel venovať otázke riešenia tejto krízy, ktorá si vyžiadala (prinajmenšom) stovky obetí, a státisíce ľudí vyhnala z domovov. Aj keď sám seba nepovažujem za veľkého fanúšika vojenských operácií, myslím si, že situácia dozrela do štádia, v ktorom by mali zasiahnuť mierové zbory. Kirgizská vláda už koniec – koncov požiadala Rusko o pomoc, nakoľko jej bezpečnostné zložky situáciu nezvládajú. Navyše, Rusko je na čele vojenskej organizácie krajín Strednej Ázie (niečo ako mini-NATO). Táto organizácia vznikla za účelom rýchlej reakcie na krízovú situácie v oblasti.

Za rozhodnutiami politikov v takýchto prípadoch sú zväčša zákulisné hry, ktorým obyčajný človek nemá šancu porozumieť (a ak si myslí že áno, tak sa jednoducho mýli). Okrem Ruska je tu ale ešte OSN, ktorá inak obľubuje komentovať dianie vo svete. Avšak aj OSN sa obmedzilo na pár prázdnych fráz…Okrem humanitárnej pomoci, ktorá je bez pochýb beznádejne rozkrádaná, nedošlo k žiadnym krokom k zastaveniu násilností. Žiaľ, nejak takto to začínalo aj v Rwande v roku 1994. Výsledkom bol milión mŕtvych ľudí. Snáď si to zodpovední uvedomia skôr, než bude neskoro…

Partizánske / Prietrž mračien / Potopa / Pes /

Stačilo 15 minút. Po prietrži mračien vytopilo časť Partizánskeho, vyhlásili mimoriadnu situáciu

05.05.2024 10:42

Okrem mimoriadnej situácie vyhlásili aj tretí stupeň povodňovej aktivity.

Vesmír / AStronómia / Hviezdy /

Z Hurbanova do brazílskeho Ria. Pätica slovenských študentov postúpila na medzinárodnú olympiádu v astronómii

05.05.2024 10:28

Do medzinárodného kola sa prebojovali Patrik Prítrský, Mário Tlamka, Vladimír Slanina, Tomáš Kubrický a Marek Baňárek.

Willy Brandt / Günter Guillaume /

Špión Stasi Guillaume stál pred 50 rokmi za odstúpením kancelára Willyho Brandta

05.05.2024 09:50

Keď 24. apríla 1974 zatkli v Bonne pracovníka úradu spolkového kancelára Güntera Guillauma, jeden z najväčších škandálov v Nemeckej spolkovej republike bol na svete.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Šéfka WFP McCainová: Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor

05.05.2024 08:50, aktualizované: 09:22

Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor, vyhlásila riaditeľka Svetového potravinového programu (WFP) Cindy McCainová.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1151x
Priemerná čítanosť článkov: 1151x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy